Dierwelzijn

Paardenwelzijn; een actueel thema.

"Dierwelzijn voor paarden heeft tegenwoordig de hoogste prioriteit", brancheorganisaties, hippische ondernemers, maar ook (top) sport-ruiters zijn er actief mee bezig.
We zijn ons er meer en meer bewust van, dat wanneer een paard onder de juiste condities wordt gehouden, dit in eerste instantie natuurlijk goed is voor het algehele welzijn van het dier.
Maar het levert meerdere voordelen op; het paard zal minder vaak ziek zijn, is prettiger in de omgang en is beter in staat samen te werken met de ruiter en dit zal vaak resulteren in betere prestaties. 

Bij dierwelzijn wordt met name gedacht aan voldoende weidegang, ruime boxen, uitloopstallen, schone en verzorgde omgeving, sociaal contact en ga zo maar door.

Goed voerbeleid wordt daarnaast ook als zeer belangrijk gezien. Goed voerbeleid met betrekking tot ruwvoer (hooi) wil zeggen: voldoende hooi gedurende de gehele dag (en nacht), schoon hooi met minimum aan stof, en het hooi moet op zo'n manier aangeboden worden dat er door het paard geen verkeerde houding wordt aangenomen. De HooiToy is een unieke slowfeeder die optimaal past bij een goed voerbeleid en voldoet aan alle eisen.

 

HooiToy verhoogt het dierwelzijn

Door de HooiToy te gebruiken als slowfeeder draagt u op de volgende manieren bij aan een beter welzijn van uw paard:

  • Verveling en dus ongewenst gedrag kan worden voorkomen door de HooiToy te gebruiken, de HooiToy zorgt er immers voor dat er voortdurend ruwvoer beschikbaar is waardoor het paard altijd wat te knabbelen heeft.
  • Omdat de HooiToy ervoor zorgt dat paarden voortdurend kunnen eten, voorkomt dit spijsverteringsproblemen (het paard maakt door het kauwen speeksel aan wat noodzakelijk is voor een goede werking van het maag-darm-systeem).
  • De HooiToy hangt (deels) vrij en is dus bewegelijk, het paard zal in de praktijk het hooi rechts of links uit de HooiToy trek-\ken, hierdoor wordt het natuurlijk eetgedrag in de weide zoveel mogelijk nagebootst, de hals van het paard zal hierdoor niet “vast komen te zitten".
  • Veel hooi wordt nog vanaf de grond gevoerd, door gebruik te maken van de HooiToy komt het hooi minimaal in contact met de grond. Hierdoor is het hooi wat het paard eet schoner en bevat het minder stof, dus is er onder andere minder kans op allergische reacties, hoesten, zandkoliek en bacteriële infecties.

Maar het gebruik van de HooiToy levert meerdere voordelen op; het paard zit "beter in zijn vel", is prettiger in de omgang en is beter in staat samen te werken met de ruiter, wat weer resulteert in betere prestaties.

Keurmerk Paard en Welzijn

Begin 2014 is het Keurmerk Paard en Welzijn (KPW) ontwikkeld en in de markt gezet.  Inmiddels wordt het  Keurmerk Paard en Welzijn ondersteund door de grote sectorpartijen in Nederland waaronder KNHS, FNRS, LTO, FNHB en de Koepel Fokkerij.

Het doel van het Keurmerk Paard en Welzijn is om het welzijn van de gehouden paarden in Nederland steeds verder te verbeteren. Paardenbedrijven die aan de gestelde eisen voldoen krijgen het Keurmerk Paard en Welzijn. Dat keurmerk is voor hen een erkenning van hun streven naar paardenwelzijn.

 

Op nummer 1: het gebruik van slowfeeders!

Het Keurmerk Paard en Welzijn (KPW) heeft de zogenaamde "10 geboden van het paard" ontwikkeld, Zorgen voor welzijn betekent het respecteren van de natuurlijke behoeften en gedragingen van uw paarden. Dit zijn handvatten om een minimaal niveau van paardenwelzijn na te streven. Onderverdeeld naar goede voeding, huisvesting, gezondheid en gedrag.

Meer informatie over het Keurmerk Paard en Welzijn (KPW) is te vinden op de website van deze organisatie.

 

Onze facturen zijn vrijgesteld van OB o.g.v. artikel 25 Wet OB